«A character who's too neurotic to function in live but can only function in art»

Woody Allen

dimecres, 2 de gener del 2013

Je veux vivre à Le Havre

Títol: Le Havre
Director: Aki Kaurismäki
Any: 2011
País: Finlàndia (Idioma: Francès )
Repartiment: André Wilms (Marcel Marx), Kati Outinen (Arletty), Jean-PierreDarroussin (Monet) i Blondin Miguel (Idrissa)
Premis: Alguns; Nominacions: Moltes

Si mai algú m'ha de dissenyar la vida, si us plau que sigui en Aki Kaurismäki. Vull viure a Le Havre! És un somni. Quin món: els colors, la gent, l'amor que s'hi respira, la màgia... tot. Sense dubte el desig de molts. I és que Le Havre consisteix en donar-nos una lliçó de germanor, és un descans de la crua vida real que ens permet refugiar-nos en el cor de la bondat humana. Si amb aquesta pel·lícula no aprens res, és que ja has perdut l'esperança (o no és del teu estil). El director finès deixa el territori nòrdic per filmar a França, tanmateix només deixa el país a casa ja que a la maleta i porta tota la seva personalitat lapona. Però poc a poc i bona lletra.

Què és Le Havre? Le Havre és l'última pel·lícula fins al moment del finès Aki Kaurismäki (fins aquí era perfectament deduïble). Nominada a moltes coses però guanyadora de poques, víctima, entre altres de l'última virgueria dels Oscars la qual va quedar fora de competició (igual que Pa Negre). Oju! I mira que ho dic amb el risc de no haver vist les altres pel·lícules nominades (excepte Jodaeiye Nader az Simin, la guanyadora). També s'ha de dir que aquell any Melancholia no va ser nominada, però no ve al cas (sempre que tinc la oportunitat ho deixo anar). Ara bé, resulta que el 2011 ha sigut un gran any pel cinema (almenys pel meu gust) ja que ens ha regalat grans pel·lícules com (la ja mencionada) Melancholia, The Artist (la que n'ha sortit més ben parada), Midnight in Paris, The Tree of Life i una llista que s'allarga molt, una competència dura de pelar. Això sí, el reconeixement del públic que el director buscava el va trobar i amb això ja en té prou (seguint la filosofia del film). A més a més, Le Havre és la continuació de la vida de Marcel Marx un dels protagonistes de la pel·lícula La Vie de Bohéme (ambdues pel·lícules dirigides pel director finés, i els dos personatges interpretats per André Wilms), cosa que jo no sabia. Allí, en Marcel era un escriptor conegut que es dedicava a recollir ampolles buides però decideix exiliar-se voluntàriament cap a Le Havre a viure una vida bohèmica com a enllustrador de sabates. La Vie de Bohéme haig de dir que no l'he vista, però mira, ja tinc una pel·lícula més a la llista.
Per situar-nos una mica, l'Aki Kaurismäki ja va rebre el reconeixement de la crítica amb pel·lícules anteriors com Mies Vailla Menneisyyttä (L'Home Sense Passat; Guanyadora de tres premis al festival de Cannes incloent-hi el gran premi del jurat) o Tulitikkutehtaan Tyttö (La Dona de la Fàbrica de Llumins). El que passa és que jo només n'he vist dues del director finès, la que ara em disposo a comentar i la de l'home sense passat. Aquesta segona, a més, no la vaig saber apreciar ja que em vaig trobar sol per sorpresa dins del món Kaurismäki i no sabia què buscar (i, per tant, no vaig trobar res). El que en destaca de l'Aki Kaurismäki es, per una banda, el de crear un estil de cinema que se'l pot qualificar de senzill, de quotidià, però que gràcies a aquests móns que aconsegueix crear (que hem de tenir present que són falsos) ens arriben de manera directa tots els missatges que ens envia. És dels directors que deixa firma.
Idrissa enllustran-li les sabates; canvi de papers
Le Havre comença amb la presentació de Marcel Marx, que pels qui no el coneixien, com jo, és un home senzill que s'intenta guanyar la vida enllustrant sabates. Amb el joc de primeres impressions la primera mirada d'en Marcel podries pensar que fa una mica de llàstima i que només intenta el millor, però amb el primer diàleg ja te n'adones que és encantador i un personatge que es pren la vida amb una filosofia pròpia. Amb la humilitat i la millor de les intencions per davant es mou per Le Havre en busca de tranquil·litat i del mínim per poder viure, el que en diem una vida bohèmica. En Marcel viu en un barri de gent obrera com ell, conegut de tots i amb la fama de ser un pillo. D'entre els veïns coneixem la Yvette, la panadera; el botiguer; en Chang, company de feina d'en Marcel Marx i la Claire, la propietària del bar on freqüenta, quan té temps, el nostre protagonista. Ara bé, entremig de tots aquests amics-coneguts, quan en Marcel arriba a casa no està sol. Sempre l'espera la seva dona, la Arletty, estrangera (i podem suposar que és finesa si ens situem en context) i amb qui entre ells hi ha un amor incondicional. Si mai s'ha de posar un exemple d'amor en un matrimoni, el més idoni és aquest. Al Marcel més d'un cop li diuen que no es mereix una dona com ella, però quan arriba el moment, ell està a l'alçada i mostra evidències de infinita gratitud cap a ella.
Un dia, però, al port de Le Havre (Le Havre és conegut per ser una ciutat portuària) arriba un contenidor d'un vaixell de càrrega amb una vintena de persones dintre provinents del Gabon. Entremig de la policia un dels immigrants, un nen, aconsegueix escapar. Marcel acaba topant amb ell i decideix ajudar-lo. Tanmateix la policia busca aquest nen i la persona encarregada de fer-ho és l'oficial Monet. Un personatge molt característic i molt ben dissenyat, com tots els que apareixen. Entre en Monet i en Marcel Marx acaba havent-hi una disputa freda al llarg dels 90 minuts, cada un amb la intenció d'aconseguir el que a ell li sembla l'adequat. Respecte a l'Idrissa, el noi immigrant, el que vol és arribar Londres, el que no sap és que ha anat a parar a Le Havre un món ple de bondat creat per l'Aki Kaurismäki
Marcel Marx amb la seva dona Arletty
I a qui ve la verdadera pregunta de “Què és Le Havre?”. Le Havre és el nucli de la bondat humana, un país de compassió, sense fronteres ni remordiments. Le Havre és viure la vida, però de forma senzilla. El director lapó aconsegueix crear tot una atmosfera pacífica i relaxant començant per un detall tan simple com la construcció visual. I de tant senzill que és que es tracta dels colors, plens de vida i personalitat. Ja poden ser els detalls insignificants, com les juntures d'una barana a la paret, com els més visuals, les parets interiors de l'habitatge d'en Marcel. Juga amb el blaus més bonics i adequats barrejant-los amb el que sigui, que en el món en qüestió quedarà bé. I no, no et quedarà un quadre d'un iniciat al photoshop que l'únic resultat que obté són fotografies màximament saturades, sinó el treball d'un expert. És que fins i tot l'aigua del port és del color turquesa més bonic que podia aconseguir. I seguint amb l'estètica visual continuem amb els plans. Cada un d'ells amb significat propi, sense excepció; i plens de detalls. Molt importants els detalls en qualsevol aspecte. Són enquadraments de la vida quotidiana que ajuden a donar to a la pel·lícula, a recrear-se. Sobretot els plans de conversa, diferents al que estem acostumats, són molt frontals; els personatges parlen entre ells però alhora ens miren més del que és habitual, ens permeten entrar amb ells a Le Havre a compartir-ho amb nosaltres. Tanmateix, en l'estil d'alguns diàlegs hi ha detalls que se m'escapen, ja que no parlen amb un to totalment natural, a vegades sembla teatre i jo crec que és aquest entremig en l'estil de conversa el que ajuda a construir l'ambient que caracteritza aquesta pel·lícula. I molt important el joc de silencis. No calen els diàlegs per a saber què s'estan dient. De fet, els silencis són més útils per a saber què senten. Les mirades, els gestos... Una representació molt humana del que significa la vida.
Els colors de Le Havre
No obstant, aquesta atmosfera no només és el que ens entra per la vista sinó també la reacció que ens provoca un cop ho rebem. Cada personatge que apareix ens dóna una impressió d'allò més simpàtica; les converses ens donen a entendre que dintre de les diferencies de cada persona tots pertanyen al mateix grup i que, per tant, al debatre entre ells ens n'adonem que són iguals, viuen pel mateix. A Le Havre el que conta són els sentiments que ens intenta transmetre el director. S'hi respira simpatia general, amor mutu, solidaritat i germanor. Quedes impregnat de tot això i només pot resignar-te somriure innocentment mentre gaudeixes del que veus. Tanmateix hem dit que la policia busca el noi, i és aleshores que s'introdueix el personatge de Monet, diferent als habitants de Le Havre però, en part, de forma obligada, ja que ell és policia. Alhora, però, és igual que ells. És un personatge curiós i molt ben construït (i interpretat). No et cau malament, ja que a Le Havre ningú et cau antipàtic. Saps que des d'un principi ell no porta cap mala intenció, fa la seva feina i el deixes fer. Fins i tot la representació del “personatge dolent” en aquesta pel·lícula queda reduït a un home que podries definir-lo com un home amb falta d'amor. I és amb Monet que es confirma que tots els personatges et cauen bé.
Monet i Claire compartint un dolç moment
 Però, com s'hi viu a Le Havre? Doncs diria que l'única de manera de fer-ho aprofitant tot el que el director et dóna és amb la vida que porta en Marcel Marx. Vivint del mínim però necessari. Rodejat d'amics i de gent que se l'estima, sense excessos ni capricis. Viure a Le Havre significa obrir l'armari i trobar-te amb només una americana, però és la que necessites. Treballar d'enllustrador significa haver de dinar una truita d'un sol ou amb un got de vi, però perquè no tens més gana. Ajudar la gent que et trobes a Le Havre vol dir haver d'anar a altres ciutats i dormir al carrer assegut a una cadira, però el més important és fer el possible. Portar una vida bohèmica a Le Havre vol dir que quan arribes a casa cansat, t'espera la teva dona amb el sopar fet i un disc vinil sonant. Jo, que sóc un acostumat a la bona vida que puc gaudir, amb casa, germans i educació a Sant Cugat, he quedat fascinat de com de bonica és la vida a Le Havre i és per això que voldria que en Kaurismäki me'n construís una d'així, perquè la realitat sabem tots que és totalment diferent. La pel·lícula ens ajuda a obrir els ulls i a valorar més el que es té, ja que si en Marcel Marx amb el poc que posseeix és capaç d'anar amb l'optimisme davant de tot, per què no nosaltres? I és en aquest punt on trobo la lliçó de germanor, bondat i senzillesa que ens envia el director lapó amb aquesta pel·lícula.
La vida de Marcel Marx
De veritat, la més sincera recomanació cap aquesta magnífica pel·lícula que ens regala l'Aki Kaurismäki. És bonica, màgica, reconforta i quan surten els crèdit finals no tens més remei que somriure. Le Havre és un món fictici ple de color i bondat que ens dóna una lliçó d'allò més real. El director finès aconsegueix allò que es proposa amb cada pla, cada cigar, cada detall, cada silenci i cada diàleg. Aconsegueix que afrontem la vida amb una mica més d'optimisme ja que no has de llegir aquesta pel·lícula enfocant-ho com una manera de viure que no podràs assolir per culpa dels altres, sinó com una forma de vida que va bé adoptar per sentir-te a gust amb un mateix. Un cop vegis Le Havre espero que entenguis perquè Je veux vivre à Le Havre.

9/10


" - Il n'y a donc pas d'espoir?
  - Il y a souvent miracles.
  - Pas dans mon quartier. "

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada